Wifi hálózat kiépítése otthonunkban

Wifi hálózat kiépítése otthonunkban

Gyakori probléma főként nagy méretű lakások/családi házak esetén, hogy az internet szolgáltató által biztosított modem/router nem biztosít megfelelő WIFI lefedettséget

Mit tehetünk ha nagyobb lefedettséget, illetve jobb minőségű hálózati hozzáférést szeretnénk otthunkba?

A probléma megoldására több lehetőség van. Mielőtt azonban belevágunk egy hálózatbővítési munkába, érdemes felmérnünk a következőket:

1.Le – és feltöltési sebesség, késleltetés (latency) mérés

A mérést javasolt közvetlen vezetékes csatlakozással és WIFI-n keresztül is elvégezni. Ehhez számos online platform áll rendelkezésre.

wifi-halozat-kiepitese-otthon

Három fontos mérőszámot fogunk kapni a mérés végeztével:

Letöltési – és feltöltési sebesség

A le-, ill. feltöltési sebesség egy érték, mely megmutatja, hogy egységnyi idő alatt mekkora adatmennyiség töltődik le a számítógépünkre, vagy mennyi töltődik fel a gépünkről egy távoli szerverre. A mérés eredményét Mbit/s vagy kbit/s egységben kapjuk.

PING (Packet InterNet Grouper) 

A ping megmutatja a kiküldött és változatlan formában visszaérkezett adatcsomag közt eltelt időt. Minél alacsonyabb az érték, annál gyorsabban érkezik vissza az adatcsomag.

 

Tájékoztató jellegű értékek 

 

2. Kábelek megfelelőségének ellenőrzése

A házban, vagy lakásban futó ethernet kábelek fali aljzatban, vagy RJ45 dugón végződnek. A kábel megfelelőségének ellenőrzéséhez érdemes egy egyszerű végpont tesztert használni. Ha nem érintkezik az adott ér az aljzatunkkal, esetleg érpárcsere, vagy zárlat történt a kötés során, azt a készülékünk jelezni fogja. Ekkor újra kell kötnünk az adott végpontot, és újból ellenőrizni kell azt.

(Az erek megfelelő bekötéséről az alábbi bejegyzésben olvashat: https://terracord.hu/blog/utp-kabelek-bekotese-fali-aljzatba)

3. Wifi Access pointok (AP) elhelyezése

 

wifi_hoterkepezes

A megfelelő antennák kiválasztása és elhelyezése összetett feladat. A pontos feltérképezéshez érdemes szakembert hívni, mivel a rosszul elhelyezett antennák „WIFI vakfoltokat” eredményezhetnek 

Amennyiben mégis saját magunk szeretnék az antennák pontos helyét megtervezni, a következő tervezési szempontokat vegyük figyelembe: 

  • Ethernet kábelek hossza – A maximális LAN kábel hossz: 100méter.  Efelett már nem garantált az adatkábelek működése. Ha  
  • Vasbeton/beton, acél, hullámlemez hol találhatóak az épületben – Ezek a szerkezeti elemek jelentősen lecsökkentik (adott esetben teljesen megszűntetik) a jel terjedését.
  • Antennák hatótávolsága – Az egyszerű szolgáltatói routerek 30-tól 60 méteres hatótávolsággal rendelkeznek. A nagy teljesítmányű, kifejezetten erre a célra használt „long range” antennák akár 250-300 méteres körben is képesek elfogadható minőségű jelet sugározni.  
  • Antenna rögzítési lehetőségei – Asztali eszközt lehetőleg faltól, padlótól, bútortól megfelelő távolságban kell elhelyezni. Ha mennyezetre rögzíthető antennával dolgozunk, azt lehetőleg a besugárzandó helyiség közepén, oldalfalaktól megfelelő távolságban helyezzük el.

 

4. Jelerősítők (repeaterek), erősáramú wifi adapterek, mesh antennák

Kopmromisszumos megoldást jelentenek, ha nincs lehetőség informatikai kábelezésre, vagy kisebb területeket szeretnék lefedni.

Jelerősítők

Jó választás lehet, ha 1-1 helyiségben alacsony a jelszint és szeretnénk azt felesősíteni. A repeaterek előnye hogy kedvező áruak és könnyen felszerelhetőek bármely 230V-on üzemelő konnektorba. Hátrányuk hogy egyszerű eszközök, a hálózatban lévő antennákkal nem tudnak kommunikálni, így csak jelerősítésre képesek.

 Erősáramú WIFI adapterek

Az eszközök működésének lényege, hogy magasabb frekvencián működnek, mint az alap hálózati tápfeszülstség (50Hz), így erősáramú vezetéken képesek jelet továbbítani. Vitathatatlan előnyük, hogy külön kábelezés nélkül internet hozzáférést biztosítanak. Hátrányuk, hogy működésük bizonytalan, a használatot pedig korlátozza, hogy ugyanazon áramkörön szükséges őket használni.

Mesh antennák 

Elsősorban szabadtéri területeken használjuk őket, ahol nincs lehetőség adatkábel hálózat kiépítésére. 

Tipikus MESH felhasználási területek:

 

 

A mesh technolgóiának köszönhetően az eszközök egymással, és a központi kontroller eszközzel (vagy MASTER AP-val) is közvetlen kapcsolatban állnak, így egy eszköz meghibásodása esetén is folyamatos internet kapcsolatot tudnak biztosítani. Magasabb beszerzési áruk mellett hátrányuk egy vezetékes antennával összehasonlítva, hogy jóval kisebb teljesítményre képesek, illetve erősáramú tápellátás kiépítése szükséges az eszköz közvetlen közelében. Ahol azonban a körülmények nem teszik lehetővé az adatkábelezést, ott egy kiváló kompromisszsumos lehetőséget biztosíthatnak a hálózat kialakításához.

 

Ha árajánlatot szeretne kérni Wifi hálózat kiépítés-re, vegye fel velünk a kapcsolatot!