UTP kábelek bekötése

UTP kábelek bekötése

Az ethernet kábelek bekötése – az optikai kábelekkel szemben –  egyszerű, a legtöbb esetben speciális szerszámok nélkül elvégezhető feladat.

 Van azonban néhány fontos dolog, amire érdemes odafigyelnünk, mielőtt új internet végpontot létesítünk.

A következőkben részletesen átnézzük a megfelelő hálózati kábel, fali végpont kiválasztását és azok bekötését.

 

  1. A megfelelő hálózati kábel kiválasztása

A megfelelő kábel kiválasztáshoz fontos tudnunk, hogy hány végpontunk lesz az adott épületben. Ipari célú hálózatot szeretnénk létesíteni, vagy otthoni használatra tervezzük az adott hálózati végpontot. A legtöbb otthoni magáncélú hálózatot legalább Cat6 hálózati kábellel érdemes kiépíteni, mivel ez a típus már árnyékolt verzióban is elérhető, adatátviteli sebessége pedig 1Gbs, ami egy átlagos háztartás számára elegendő.

(az ethernet kábelek típusairól és adatátviteli sebességükről itt olvashatsz bővebben)

Természetesen nagy adatátviteli sebesség-igény esetén Cat6a, Cat7, vagy Cat8 típusokat is választhatunk. Azonban érdemes átgondolnunk ennek használatát,  mivel a hozzájuk tartozó aljzati modulok ára igen magas, beszerzésük pedig körülményes, mivel a legtöbb gyártó kínálatában még nem szerepelnek.

 

  1.  RJ45-ös aljzat kiválasztása

 A fali aljzatok kiválasztásánál ügyelni kell, hogy a kábel típusának megfelelő modult (csatlakozót) használjunk. Ez azt jelenti, hogy például Cat6 árnyékolt kábelhez csak Cat6 árnyékolt csatlakozót szereljünk fel. Ügyelni kell arra is, hogy a kábel két végére lehetőség szerint ugyanazon gyártó csatlakozói kerüljenek.

Ha különböző kategóriába sorolt csatlakozókat és kábeleket párosítunk, nem lesz biztosított a  gyártó által garantált adatátviteli sebesség. Ezen kívül – ha sikerül is megszerelni az aljzatot –   a csatlakozók érintkezői sem fognak teljes biztossággal kontaktálni a kábel erekkel, így méréskor hibát fog jelezni a mérőműszerünk.

 

  1. Hogyan kössük be az ethernet kábelt RJ45 aljzatba?

 

Szerszámigény

A speciális modulnyomó és krimpelő szerszámok nagyban meggyorsítják a csatlakozók összeszerelését, de nem feltétlenül szükségesek a szereléshez.

A következő egyszerű kéziszerszámokra azonban mindenképp szükségünk lesz:

  • alkoholos jelölőfilc
  • oldalcsípő fogó
  • kombinált fogó
  • kábelvágó
  • sniccer, tapétavágó kés
  • csavarhúzó
  • szigetelőszalag
strukturalt-kabelezes-szerszamok

Új hálózati végpont kiépítés szerszámai

 

Előkészítés, feliratozás, behúzás

Az UTP kábeleket a könnyebb beazonosítás érdekében érdemes megszámoznunk a kábel mindkét végén. Ha süllyesztett fali aljzatot használunk, a szerelvénydobozok kiválasztásánál a mély szerelvénydobozokat részesítsük előnyben, mert nagyobb ráhagyás esetén ezekbe lényegesen egyszerűbb az aljzatot a kötés végén elhelyezni. A szerelvény felöli oldalon legalább 25-30 cm kábelt hagyjunk, hogy egy esetleges hibás kötés esetén a kábelt újra tudjuk végződtetni.

 

A kötés folyamata

rj45-vegpont-kiepites

1. Külső köpeny lefejtése 7-8 cm hosszan

 

vegpont-kiepites

2. Árnyékoló fólia eltávolítása

 

lan-halozat-epites

3. Vezetékek befűzése

       

informatika-halozat-epites

4. Vezetékek méretre vágása

 

rj45-beotes

5. Csatlakozó felszerelése

 

RJ45-vegpont-kiepites

6. Modul csatlakoztatása aljzatba

Az erek pontos méretre vágására fokozottan ügyeljünk, ugyanis ezek túllógása esetén érintkezhetnek a modul külső fém testével, vagy egymással, ami zárlatot okoz.

 

  1. Egyenes vagy keresztkötés (A és B) – milyen színsorrendet használjunk?

A színsorrendnél lehetőség szerint „A” vagyis egyenes sorrend szerint kössünk. Gyakorlati jelentősége ennek manapság nincs, mivel a mai korszerű eszközök automatikusan felismerik, hogy milyen kötésű csatlakozóval érintkeznek, és eszerint fognak működni. Amire azonban figyelmet kell fordítanunk, hogy a kábel két végén azonos színsorrendet használjunk. Vagyis ha az egyik végén „A” szerint kötöttünk, a másik végén szintén egyenes színsorrendet kell alkalmaznunk.   

 

  1. Végpont ellenőrzése

A hálózati végpontok lemérése nem feltétlenül szükséges, de egy kis ráfordítással rengeteg későbbi javítási munkától kímélhetjük meg magunkat.

 Ha hitelesített, jegyzőkönyvezett mérésre van szükségünk, válasszunk olyan mérőgépet, mely az adatok elmentése mellett képes pontosan behatárolni az esetleges hiba okokat (pl.: kábelszakadás, annak pontos helye, érpár csere, stb…)

internet-vegpont-meres

Jegyzőkönyvezett végpont mérési dokumentáció

Ha elegendő csupán egy működés vizsgálat, egy egyszerű tesztkészülékkel le tudjuk ellenőrizni a két végpont közötti kapcsolatot.

halozati-vegpont-teszteles

Hálózati végpont tesztelése

 

Ha többet szeretne megtudni informatikai hálózatépítés szolgáltatásunkról kattintson ide: informatikai hálózatépítés

Árainkról bővebben itt tájékozódhat: hálózatépítés árak

Budapesten az alábbi kerületekben vállaljuk otthoni LAN hálózatok kiépítését:

I.kerület, II.kerület, III. kerületV. kerület, VI. kerület, VII. kerület, VIII. kerület, IX. kerület, X. kerület, XI. kerület, XII. kerület, XIII. kerület, XIV. kerület, XXII. kerület.