Az optikai szálhegesztők és működésük

Az optikai szálhegesztők és működésük

Az optikai hálózatszerelés ma már elképzelhetetlen szálhegesztő gépek nélkül.

A nemrég még luxuslakás árával vetekedő szálhegesztő gépek ma már az átlag informatikai hálózat kiépítéssel foglalkozó vállalkozások számára is elérhető közelségbe kerültek.

Az optikai szálhegesztők – ahogy azt nevük is mutatja – egy előre meghatározott hőmérsékletre hevítik fel a bennük elhelyezett üvegszál végeket, majd pedig összeillesztik azokat. A gépben hegesztő elektródák találhatóak, melyek között a hegesztés során plazmanyaláb jön létre, ez biztosítja a tökéletes kötést.

Pozícionálás – mozgató motorok

Az optikai szálak pozicionálása ugyancsak fontos a megfelelő minőség létrehozása szempontjából.  Egy korszerű optikai szálhegesztő gépben legalább 6  mozgató motor található, így mindkét oldalon biztosított az optikai szálak  x-y-z irányú mozgatása. A pontos illesztés fontos, hiszen monomódusú szál  esetén 9 μm-es maggal dolgozunk, ahol 1 μm nagyságú eltérés is működésképtelenné teheti az üvegszálat.

Kamerák és mikroszkópok

Az optikai szálhegesztő gépben két egymásra merőleges kamera található. A kamerák kettős funkciót látnak el:

  1. Két nézetből készült képsorozat alapján a gép kiértékel és „bemozgatja” a megfelelő pozícióba a szálvégeket.
  2. Az optikai szálak tisztaságát és megfelelő törését ellenőrzi közvetlenül a szálhegesztés előtt. Amennyiben eltérést észlel, a folyamatot megszakítja és hibaüzenetet küld a felhasználónak.
optikai-szalhegesztes

Optikai szálak automatikus pozicionálása

Kalibrálás, csillapítás mérés és húzás teszt

A környezeti tényezők mint hőmérséklet, vagy páratartalom alapvetően befolyásolják a szálhegesztés minőségét, ezért minden hegesztés előtt érdemes egy automatikus kalibrálást végezni.

 A szálhegesztési művelet befejeztével egy becsült csillapítási érték (dbm) jelenik meg a kijelzőn, ami azonban NEM MÉRT érték, csupán durva, tájékoztató jellegű adat a hegesztés minőségéről. A hálózat szerelésének befejeztével érdemes OPM (Optical Power Meter) mérőgép segítségével pontos, hitelesített mérést végeznünk a teljesítmény és csillapítási értékre vonatkozóan.

Mire érdemes figyelni egy optikai szálhegesztő gép kiválasztásakor?

A rengeteg kiegészítő funkció mellett (beépített világítás, nagy kapacitású akkumulátor, hibakereső, szálazonosító, stb…) van néhány alapvetően fontos tényező, amit érdemes figyelembe venni egy új szálhegesztő vásárlásakor:

  • Vizsgáló kamerák száma

Legalább 2 vizsgáló kamera – jóval nagyobb megfelelő szálforrasztási arány érhető el vele, mint az egykamerás verziókkal

  • Szervomotorok száma

Legalább 6 db mozgató motor automata szálpozicionálással – manuális pozicionálással is létrehozható megfelelő szálkötés, de az időráfordításunk jóval nagyobb lesz

  • Környezet ahol az optikai szálhegesztő üzemelni fog – Egy távközlési hálózat kiépítésnél ahol szabad környezetben, gyakran szélsőséges időjárási körülmények, vagy nagy magasságban, nehezen hozzáférhető helyeken kell elvégezni a szálhegesztést, más gépet praktikus választani, mint zárt térben történő nagy számú optikai végpont kiépítésnél pl.: szervertermi adatkábelezésnél.
  • Megfelelő szervizháttér – Távol-keletről ugyan jóval olcsóbban szerezhetünk be szálkötő gépeket, de ezek alkatrész utánpótlása, szerviz háttere nem garantált, azért érdemes hozzáértő magyarországi forgalmazótól vásárolni.
optikai-szalhegesztés

Optikai szálhegesztő készlet a szereléshez szükséges kiegészítőkkel

Mennyibe kerül egy optikai szálhegesztő gép?

A szálhegesztő gépek árában az utóbbi két évtizedben drasztikus csökkenés figyelhető meg, mindemellett a gépek hatványozottan többet „tudnak”. Míg két évtizede a gépek mérete egy kisebb hűtőszekrényével vetekedett, áruk pedig egy családi ház értékével volt egyenlő, addig egy közepes árfekvésű gép ára mára 2500-3000 €, így egy átlagos informatikai hálózat szereléssel foglalkozó vállalkozás is megengedheti magának.

Az általunk használt Signalfire AI típus egy Távol-keleten gyártott, de jó minőségű berendezés, mely rendelkezik a legalapvetőbb funkciókkal, mely akár kültéri optikai hálózat szerelésnél, akár beltéri strukturált kábelezésnél használható.

Optikai hálózatszerelési árainkról itt tájékozódhat bővebben.

Ha kivitelezőt keres optikai hálózat szereléshez, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Optikai hálózatok kivitelezését vállaljuk Budapesten, illetve az ország nagyobb településein: SzékesfehérvárTatabányaGyőrVeszprémKecskemétSzombathelyDebrecenMiskolcNyíregyházaPécsEsztergomSzeged